Hvor varmt må det blive i drivhuset?

Et hobbydrivhus kræver varme for at planterne kan gro. Men hvor varmt skal der egentligt være i drivhuset, for at tomaterne og agurkerne vokser bedst?

Forleden blev jeg stillet et rigtigt godt spørgsmål, som er relevant for de fleste med et hobbydrivhus:

Hvor varmt skal det være i drivhuset, før jeg skal åbne vinduerne?

Og da varmen er en af de vigtigste ting at have styr på, vil jeg her prøve at komme med mit bud på hvad der er den rigtige temperatur, og hvordan du kan holde en god varme i drivhuset.

Hvad er den optimale temperatur i drivhuset?

Den bedste temperatur afhænger selvfølgelig af hvilke planter du dyrker i drivhuset. Har du kun agurker, gælder der en temperatur, men har du som de fleste hobbyavlere, flere slags afgrøder i drivhuset, gælder det om at ramme en temperatur der passer de fleste.

De mest hyppige afgrøder i hobbydrivhuset – tomater, agurker, peber og chili – trives alle godt ved en temperatur på ca. 25 grader om dagen, og godt 15 grader om natten.

Det er vigtigt at du holder en nogenlunde jævn temperatur i drivhuset. For store temperatursvingninger kan skade planterne, og enten give dem kuldechok eller varmechok.

Hold varmen nede i drivhuset

En ting der er vigtigt at holde for øje, er at varmen skal holdes nede i drivhuset. På dage med sol kan der blive varmt i drivhuset – rigtigt varmt! De mest normale afgrøder bryder sig ikke om at der bliver varmere end 30 grader, og ved højere temperaturer risikerer planterne at tage skade.

Sørg for god ventilation i drivhuset

En af de bedste måder at holde temperaturen nede er ved at sikre god ventilation, så noget af varmen luftes ud af drivhuset. Det kan du gøre ved at åbne vinduer og døre, når det er varmt.

Jeg vil klart anbefale automatiske vinduesåbnere, som selv åbner vinduerne, når temperaturen runder de godt 25 grader. Det sikrer også udluftning i drivhuset, mens du er på arbejde.

Kommer der endnu mere varme på, kan du også åbne døren i drivhuset. Dermed sikrer du endnu mere gennemtræk, og kan få sænket temperaturen til det rigtige niveau.

Skygge i drivhuset

En anden effektiv måde at holde temperaturen nede på, er at sikre at dit drivhus får skygge. Det kan være naturligt i form af træer og høje buske, som kan tage toppen af solens stråler midt på dagen. Men det kræver at der er tænkt nøje over drivhusets placering.

En nemmere måde at sikre skygge på er ved at bruge skyggenet, læsket kalk eller skyggepasta. Dette dækkes hen over vinduerne, eller smøres på, så solens stråler forhindres i at komme igennem og varme så effektivt op som normalt.

Har du et drivhus i polycarbonat, vil dette også tage lidt af den direkte sol, da ruderne her er mere matte.

Jeg har selv et drivhus i polycarbonat, og klarer mig normalt gennem den danske sommer, med automatiske vinduesåbnere og åbning af dørene på varme dage.

2 meninger om “Hvor varmt må det blive i drivhuset?”

  1. Hej

    Jeg har nu fået 2 forklaringer på, hvorfor mine tomater i drivhuset får brune pletter og blomsterstænglerne rådner midt på. En siger magnesium mangel og at man ikke bør bruge kapilærvandingskasser og slet ikke regnvand som ikke har kalk nok. En anden siger at det er fordi der er for varmt i drivhuset. Som den sidste sagde, “mennesker dør hvis deres temperatur kommer over 44 grader, og det gør planter altså også i længden. Så står man der og ved ikke hvad der er rigtigt. Måske begge dele. Den anden siger at der ikke er noget i vejen med at bruge plantesække, kapilærvandingskasser og regnvand, så hvad skal man så tro??
    Hvis det er magnesiummangel har jeg fået at vide at man kan købe Epsom salt og blande i vand og forstøve på bladene, men stort set ingen ved, hvad Epsom salt er. Jo, Matas, men de ved ikke om det kan bruges på planter eller kun er som kosttilskud og badesalt??
    Men en ting er sikkert, mine drivhustomater har det skidt og har haft det hvert år i 3 år. Har 4 vinduer med automatisk vinduesåbner og en dobbelt dør, så ventilationen skulle jo være ok. Har gardiner (hjemmelavede)som dog ikke går helt op i kip, men skygger da lidt.
    V.h.
    Jane

  2. Hej Jane
    De brune pletter kan lyde som griffelråd, som skyldes problemer med næringsstofferne. Det kunne være kalken eks. Prøv at se her http://www.hobbydrivhuset.dk/drivhus/griffelraad-tomater/.
    Jeg bruger selv vand fra hanen, og ikke regnvand til mine tomater. Og bruger kapilærkasser, og de fungerer hvert år.

    Manglende udluftning og for høj varme og luftfugtighed kan sagtens få tomater til at rådne. Men som du skriver, er der vist ok med udluftning. Men hold øje med temperaturen i drivhuset.

    Jeg har ingen erfaring med Epsom salt, men har hørt det omtalt før ifm. tomatplanter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *